Individuell Plan (IP) har lenge vært fremmet som et viktig verktøy for å hjelpe ungdom som risikerer å falle utenfor samfunnet. Selv om IP representerer en lovbestemt rett i Norge, står mange kommuner overfor utfordringer når det gjelder implementeringen og gjennomføringen av planen.
Men hva er egentlig en IP? Hvorfor er den så viktig, og hva sier loven om den?
I stedet for en fragmentert tilnærming, ser IP på individets totale behov. Den gir en helhetlig forståelse som anerkjenner at en persons helse, utdanning, sosiale liv og arbeid er tett sammenkoblet.
Tradisjonelle tilnærminger har en tendens til å segmentere et individs behov ut fra den enkelte hjelpers profesjon - hjelperne ender opp med å fokusere kun på "sitt" område, og glemmer helheten.
IP utfordrer denne modellen ved å tilby en mer helhetlig tilnærming. Denne tilnærmingen kan bidra til at alle sider av ungsommens liv hensynstas, i tillegg til at koordinering av tjenester forhindrer potensielle konflikter eller overlapp mellom tjenestene.
IP kan være instrumental for å forhindre frafall blant ungdom, spesielt når det kommer til utdanning.
Mange unge står overfor barrierer som kan hindre dem i å oppnå akademisk suksess. Med en strukturert og skreddersydd plan blir disse barrierene gjenkjent, og tiltak blir satt i verk for å støtte og veilede ungdommen gjennom utfordringene.Ifølge Pasient- og brukerrettighetsloven har alle som trenger langvarige og koordinerte tjenester rett til en IP.
Loven understreker viktigheten av aktiv brukermedvirkning. Dette betyr at individet, eller dets pårørende, har en rettighet til å delta i utformingen av IP.
Individuell Plan er mer enn bare et verktøy – det er en fundamentalt annen tilnærming til tjenesteyting som setter individet i sentrum. Mens implementeringen møter barrierer, understreker dens betydning og den lovfestede statusen nødvendigheten av dens fulle realisering.